Zašto postati njegovatelj/ica?

Zanimanje njegovatelja i njegovateljica nije zanimanje o kojem često čujemo, ali s obzirom da je sve traženije, vrijeme je da o njemu počnemo pričati.

Istraživanja pokazuju kako se udio starih osoba u Europi posljednjih nekoliko desetljeća sve više povećava. U 2019. godini, više od petine stanovnika Europske unije imalo je 65 ili više godina. Hrvatska ovdje nažalost nije izuzetak, čak štoviše, podaci pokazuju kako u usporedbi s ostalim europskim zemljama, mi hrvati spadamo među zemlje s najstarijom populacijom. 2020. godina pred nas je pak stavila nove izazove. Pandemija koronavirusa, kao što znamo, imala je najveći utjecaj upravo na stariju i ugroženu populacije te je naše drage ranjive sugrađane ostavila same i u sve većoj potrebi za pomoći.

Nažalost, predviđanja nisu optimistična. Čini se kako će se trend starenja opće populacije nastaviti te će vrijednih ruku biti potrebno sve više. Potražnja za medicinskim osobljem i njegovateljima već sada raste, a za očekivati je da će se ona s vremenom sve više povećavati. Prema istraživanju časopisa FORBES, zanimanje njegovatelja već je sada na trećem mjestu zanimanja koja će se najviše tražiti u budućnosti.

Što to znači?

To znači da svatko od nas ima priliku nekome uljepšati dane, pružiti im podršku i poboljšati im kvalitetu života. Nije potrebno završiti medicinsku školu i fakultet, dovoljno je položiti tečaj za njegovatelja ili njegovateljicu starijih i nemoćnih osobai započeti s radom.

Što točno rade njegovatelji?

Njegovatelji i njegovateljice pomažu starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnom životu, od prehrane i osobne higijene, preko tjelesne aktivnosti i stambenog zbrinjavanja pa sve do brige o lijekovima, krvnom tlaku, zavojima i sl. Poželjno je da se dobro snalaze u domaćinstvu, imaju želju za pomoći drugima te su empatični i fizički otporni.

Ako se pronalaziš u ovom opisu, pravo je vrijeme da upišeš tečaj za njegovatelja/icu u Ustanovi za obrazovanje Dante. Tečaj počinje 21. studenog 2022. godine i sastoji se ukupno od 500 sati. Nakon završetka, dobivaš uvjerenje o osposobljavanju i možeš u potragu za poslom, bilo u bolnicama, domovima za starije ili pak u privatnim kućama onih kojima je potrebna pomoć.

Kompetencije koje stječeš nakon završetka programa su sljedeće:

  • Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u njezi starijih, nemoćnih i bolesnih osoba.
  • Prepoznati promjene u procesu starenja zdravih i bolesnih osoba.
  • Komunicirati na primjeren način s korisnicima i primijeniti pravila poslovnog bontona.
  • Primijeniti pravila i postupke higijene prostora i pribora.
  • Primijeniti pravila zaštite na radu i pružiti prvu pomoć.

Što još?

Osim što ćeš naučiti sve to, imat ćeš priliku i naučiti njemački jezik i to besplatno! Škola Dante je odlučila svim polaznicima i polaznicama ovog tečaja pokloniti i čitavi semestar njemačkog jezika.

Požuri jer poslova je sve više, a vremena za upis sve manje!

Upiši se
Kategorije

Ukoliko Vam možemo pomoći u odabiru kontaktirajte nas bez ustručavanja!

Kontaktirajte nas

Budite uvijek obaviješteni o novostima u Ustanovi za obrazovanje odraslih Dante – pretplatite se na Dante Info Newsletter!

Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje je život.

JOHN DEWEY