Što sve radi knjigovođa?

Svi znamo da je knjigovođa osoba koja, kao što samo ime kaže, vodi knjige. No znamo li svi što to točno znači, gdje se osoba tog zanimanja može zaposliti te kako izgleda jedan njegov ili njen radni dan? U nastavku pročitajte što sve spada u opis posla knjigovođe, kakve su sve mogućnosti zaposlenja s ovim zanimanjem te na koji način i vi možete postati osoba koja vodi knjige!

Što spada u opis posla knjigovođe?

Osoba obavlja knjigovodstvene poslove

Knjigovodstvo je prema definiciji hrvatske enciklopedije sustav i vještina evidentiranja, klasificiranja i zbrajanja poslovnih promjena (transakcija) izraženih u novcu te sastavljanje obračuna ili izvještaja za zainteresirane korisnike. Knjigovođa ili knjigovotkinja je dakle osoba koja se bavi financijskom, ali i nefinancijskom dokumentacijom u raznim javnim ili privatnim institucijama, počevši od njene izrade i vođenja pa sve to njenog održavanja i pohranjivanja. U to spadaju predračuni, uvozni i izvozni računi, poslovne knjige te financijski izvještaji. Uz to, pokazalo se kako knjigovođa često obavlja i još jedan skup aktivnosti, a to je obračun zarada koji uključuje obračune plaća zaposlenika, putnih naloga, poreznih olakšica i obračune bolovanja.

Gdje se zaposliti kao knjigovođa?

Mlada žena u uredu

Knjigovođa ima nekoliko različitih mogućnosti zapošljavanja. On ili ona može obavljati knjigovodstveni posao u državnim institucijama, bankama, osiguravajućim društvima, raznim nevladinim organizacijama, ali i u privatnim knjigovodstvenim servisima.

Trenutno je zanimanje knjigovođe jedno od najtraženijih na tržištu rada, što znači da s uvjerenjem o osposobljavanju za posao knjigovođe nikome ne bi trebao biti problem naći posao.

Kako postati knjigovođa?

Obavljati posao knjigovođe mogu svi sa završenom srednjom ekonomskom školom, ali također i oni koji se za to zanimanje osposobe putem sustava za obrazovanje odraslih. Škola Dante nudi jedan takav program čijim završetkom polaznici stječu uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinja. S obzirom da se radi o vrlo traženom zanimanju, ovaj program ima i mogućnost besplatnog obrazovanja putem HZZ voučera.

Ako još nisi siguran/na je li ovo posao za tebe, Dante nudi i usluge besplatnog karijernog savjetovanja u sklopu Dante karijernog centra koje ti može pomoći riješiti sve nedoumice i donijeti odluku oko tvoje buduće karijere.

Požuri jer program započinje u veljači 2023. godine!

EU PROJEKTI

Vaučeri za besplatno obrazovanje
Škola jezika
Osposobljavanje i usavršavanje

KOJI
OBRAZOVNI
PROGRAM
ODABRATI?

Postavite Vaše pitanje!

Ukoliko Vam možemo pomoći u odabiru kontaktirajte nas bez ustručavanja!

Kontaktirajte nas

Budi u tijeku s našim obrazovnim programima, besplatnim radionicama i brojnim putovanjima na koja se možeš prijaviti – pretplati se na Dante Newsletter!

Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje je život.

JOHN DEWEY