Kuhar

Imaš završenu osnovnu školu i želiš steći strukovnu kvalifikaciju ili se čak prekvalificirati? Prijavi se na vrijeme u naš trogodišnji srednjoškolski program i postani kuhar/ica!

Obrazovni program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje kuhar/ica omogućuje ti stjecanje praktičnih i teorijskih znanja i vještina za obavljanje ovog zanimanja. Kroz ovaj program steći ćeš sposobnosti za samostalno i uspješno pripremanje svih vrsta jela i slastica uz pridržavanje visokih higijenskih standarda.

Završetkom ovog srednjoškolskog programa naučit ćeš:

• pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica

• prigotoviti jelo:
– naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
– preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
– ustrojavati rad kuhinje
– sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela

• primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane

• razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja

• rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena.

Nastava je konzultativno-instruktivna, što znači da dio nastave pohađate u učilištu Dante zajedno s ostatkom grupe u obliku skupnih konzultacija, a dio samostalno uz mogućnost individualnih konzultacija u određenim terminima.
Nakon uspješno završenog programa polaznici stječu strukovnu kvalifikaciju koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Početak nastave

Listopad 2024.

Trajanje programa

Minimalno 15 mjeseci

(Duljina programa ovisi o broju razlikovnih ispita koje je potrebno položiti da bi se stekla kvalifikacija)

Raspored

Uskoro!

Oblik nastave

Skupne konzultacije 67%
Individualne konzultacije 33%

Razredi i predmeti

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Povijest
  3. Etika ili Vjeronauk
  4. Tjelesna i zdravstvena kultura

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Računalstvo
    5. Biologija s higijenom i ekologijom
    6. Osnove turizma
    7. Poznavanje robe i prehrana
    8. Kuharstvo
    9. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Etika ili Vjeronauk
  3. Tjelesna i zdravstvena kultura

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Računalstvo
    5. Biologija s higijenom i ekologijom
    6. Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
    7. Poznavanje robe i prehrana
    8. Ugostiteljsko posluživanje
    9. Kuharstvo
    10. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Etika ili Vjeronauk
  3. Tjelesna i zdravstvena kultura
  4. Politika i gospodarstvo

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Povijest hrvatske kulturne baštine
    5. Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
    6. Poznavanje robe i prehrana
    7. Kuharstvo
    8. Praktična nastava

Tko može upisati program?

Svakom polazniku nakon uspješno obranjenog završnog rada izdaje se Svjedodžba o završnom radu kojom osoba stječe srednju stručnu spremu ili prekvalifikaciju za zanimanje kuhar/ica koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Cijena programa

Ako nemaš završenu srednju školu i upisuješ program radi stjecanja srednje stručne spreme, cijena programa određena je za svaki pojedini razred.

Ako upisuješ program kao prekvalifikaciju, cijena programa određena je na temelju razlikovnih predmeta i ispita koje trebaš položiti s obzirom na prethodno završenu srednju školu. Razlikovni predmeti i ispiti utvrdit će se službenom odlukom prije upisa u odabrani program za prekvalifikaciju.

Stjecanje srednje stručne spreme

1100,00 €po razredu

Prekvalifikacija

2500,00 €cijeli program

Često postavljana pitanja

Stjecanje srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola
  • navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Prekvalifikacija:

  • najmanje 17 godina
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu
  • domovnica
  • rodni list
  • preslika osobne iskaznice
  • za upis u prvi razred potrebna je svjedodžba iz osnovne škole (originali na uvid)
  • za upis u program kao prekvalifikaciju potrebne su svjedodžbe završenih razreda srednje škole i završna svjedodžba srednje škole (svjedodžba o završnom radu ili svjedodžba o položenim ispitima državne mature) (originali na uvid)
  • ako ste već završili određeni razred srednje škole i nastavljate u ovom programu, potrebne su svjedodžbe prethodno završenih razreda srednje škole (originali na uvid)

Nastava se izvodi uživo u prostorijama učilišta Dante.

Nastava je organizirana u jutarnjim ili popodnevnim terminima, ovisno o potrebama polaznika. Nastavu je također moguće organizirati vikendom.

Nakon uspješne izrade i obrane završnog rada i stjecanja kvalifikacije konobara/ice, posao možeš potražiti na puno mjesta ili nastaviti svoje obrazovanje:

  • Otvaraju ti se vrata u svijetu rada u ugostiteljstvu.
  • Usavršavati svoje vještine možeš nastaviti u različitim programima usavršavanja usko vezanim uz tvoje područje.
  1. Možeš nastaviti svoje obrazovanje upisivanjem četvrtog razreda drugog srednjoškolskog programa, polaganjem državne mature i upisom na željeni studij.
  2. Usavršavati svoje vještine možeš nastaviti u različitim programima usavršavanja usko vezanim uz tvoje područje.

Duljina programa ovisi o broju razlikovnih ispita koje je potrebno položiti da bi se stekla kvalifikacija. Oni koji će morati polagati više razlikovnih ispita u programu će ostati duže od onih koji ih moraju polagati manje. Ideja je organizirati nastavu u trajanju od 15 mjeseci. Ipak, s obzirom na to da se rasporedi donose na mjesečnoj razini, moguća su odstupanja od planiranog.

Postoji mogućnost plaćanja na rate. Jednu godinu moguće je platiti do četiri rate dok je prekvalifikaciju moguće platiti na više rata što ovisi o iznosu školarine koja se utvrđuje temeljem broja razlikovnih ispita.

Prijave su otvorene!

Nemoj propustiti priliku za učenjem u poticajnom okuženju, uz stručne predavače i zanimljiva predavanja. Prijavi se već danas i osiguraj svoje mjesto u grupi.

Moglo bi vas zanimati: 

Konobar

Trajanje: minimalno 15 mjeseci