Kuhar

Imaš završenu osnovnu školu i želiš steći strukovnu kvalifikaciju ili se čak prekvalificirati? Prijavi se na vrijeme u naš trogodišnji srednjoškolski program i postani kuhar/ica!

Obrazovni program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje kuhar/ica omogućuje ti stjecanje praktičnih i teorijskih znanja i vještina za obavljanje ovog zanimanja. Kroz ovaj program steći ćeš sposobnosti za samostalno i uspješno pripremanje svih vrsta jela i slastica uz pridržavanje visokih higijenskih standarda.

Završetkom ovog srednjoškolskog programa naučit ćeš:

• pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica

• prigotoviti jelo:
– naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
– preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
– ustrojavati rad kuhinje
– sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela

• primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane

• razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja

• rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena.

Nastava je konzultativno-instruktivna, što znači da dio nastave pohađate u učilištu Dante zajedno s ostatkom grupe u obliku skupnih konzultacija, a dio samostalno uz mogućnost individualnih konzultacija u određenim terminima.
Nakon uspješno završenog programa polaznici stječu strukovnu kvalifikaciju koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Početak nastave

1.3.2025.

Trajanje programa

Minimalno 15 mjeseci

(Duljina programa ovisi o broju razlikovnih ispita koje je potrebno položiti da bi se stekla kvalifikacija)

Raspored

Uskoro!

Oblik nastave

Skupne konzultacije 67%
Individualne konzultacije 33%

Razredi i predmeti

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Povijest
  3. Etika ili Vjeronauk
  4. Tjelesna i zdravstvena kultura

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Računalstvo
    5. Biologija s higijenom i ekologijom
    6. Osnove turizma
    7. Poznavanje robe i prehrana
    8. Kuharstvo
    9. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Etika ili Vjeronauk
  3. Tjelesna i zdravstvena kultura

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Računalstvo
    5. Biologija s higijenom i ekologijom
    6. Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
    7. Poznavanje robe i prehrana
    8. Ugostiteljsko posluživanje
    9. Kuharstvo
    10. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Etika ili Vjeronauk
  3. Tjelesna i zdravstvena kultura
  4. Politika i gospodarstvo

STRUKOVNI PREDMETI:

    1. Strani jezik I
    2. Strani jezik II
    3. Gospodarska matematika
    4. Povijest hrvatske kulturne baštine
    5. Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
    6. Poznavanje robe i prehrana
    7. Kuharstvo
    8. Praktična nastava

Tko može upisati program?

Svakom polazniku nakon uspješno obranjenog završnog rada izdaje se Svjedodžba o završnom radu kojom osoba stječe srednju stručnu spremu ili prekvalifikaciju za zanimanje kuhar/ica koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Cijena programa

Ako nemaš završenu srednju školu i upisuješ program radi stjecanja srednje stručne spreme, cijena programa određena je za svaki pojedini razred.

Ako upisuješ program kao prekvalifikaciju, cijena programa određena je na temelju razlikovnih predmeta i ispita koje trebaš položiti s obzirom na prethodno završenu srednju školu. Razlikovni predmeti i ispiti utvrdit će se službenom odlukom prije upisa u odabrani program za prekvalifikaciju.

Stjecanje srednje stručne spreme

1100,00 €po razredu

Prekvalifikacija

2500,00 €cijeli program

Često postavljana pitanja

Stjecanje srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola
  • navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Prekvalifikacija:

  • najmanje 17 godina
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu
  • domovnica
  • rodni list
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice”
  • preslika osobne iskaznice
  • za upis u prvi razred potrebna je svjedodžba iz osnovne škole (originali na uvid)
  • za upis u program kao prekvalifikaciju potrebne su svjedodžbe završenih razreda srednje škole i završna svjedodžba srednje škole (svjedodžba o završnom radu ili svjedodžba o položenim ispitima državne mature) (originali na uvid)
  • ako ste već završili određeni razred srednje škole i nastavljate u ovom programu, potrebne su svjedodžbe prethodno završenih razreda srednje škole (originali na uvid)

Nastava se izvodi uživo u prostorijama učilišta Dante.

Nastava je organizirana prema dogovoru s polaznicima (jutarnji termini, popodnevni termini, vikendom). Raspored se slaže na mjesečnoj razini i dostavlja se svakom polazniku ponaosob.

Nakon uspješne izrade i obrane završnog rada i stjecanja kvalifikacije konobara/ice, posao možeš potražiti na puno mjesta ili nastaviti svoje obrazovanje:

  • Otvaraju ti se vrata u svijetu rada u ugostiteljstvu.
  • Usavršavati svoje vještine možeš nastaviti u različitim programima usavršavanja usko vezanim uz tvoje područje.
  1. Možeš nastaviti svoje obrazovanje upisivanjem četvrtog razreda drugog srednjoškolskog programa, polaganjem državne mature i upisom na željeni studij.
  2. Usavršavati svoje vještine možeš nastaviti u različitim programima usavršavanja usko vezanim uz tvoje područje.

Duljina programa ovisi o broju razlikovnih ispita koje je potrebno položiti da bi se stekla kvalifikacija. Oni koji će morati polagati više razlikovnih ispita u programu će ostati duže od onih koji ih moraju polagati manje. Ideja je organizirati nastavu u trajanju od 15 mjeseci. Ipak, s obzirom na to da se rasporedi donose na mjesečnoj razini, moguća su odstupanja od planiranog.

Postoji mogućnost plaćanja na rate. Cijenu svakog razreda moguće je platiti do 6 rata dok je prekvalifikaciju moguće platiti na više rata što ovisi o iznosu školarine koja se utvrđuje temeljem broja razlikovnih ispita.

Prijave su otvorene!

Nemoj propustiti priliku za učenjem u poticajnom okuženju, uz stručne predavače i zanimljiva predavanja. Prijavi se već danas i osiguraj svoje mjesto u grupi.

Moglo bi vas zanimati: 

Konobar

POČETAK NASTAVE:
1.3.2025.