Digital Upbringing Newsletter #1

Dok se cijeli svijet sve više oslanja na digitalne tehnologije, cilj projekta Digital Upbringing je ojačati digitalne vještine i znanja roditelja diljem Europe. Obrazovanje igra ključnu ulogu u podržavanju digitalne transformacije u europskim gradovima i ruralnim zajednicama, a ovaj projekt je osmišljen kao odgovor na specifične potrebe obitelji i šire populacije. Kako bi doprinijeli postizanju ovog ambicioznog cilja i razvoju projekta, partneri iz šest europskih zemalja proveli su fokus grupe u svojim zemljama i doprinijeli istraživanju obrazovnih potreba.

Fokus grupa

Za potrebe istraživanja za razvoj okvira kompetencija za roditelje i skrbnike, Dante je održao fokus grupe s roditeljima u Hrvatskoj 5. prosinca 2022. Roditelji su se sastali u jednoj od učionica u školi Dante. Voditeljica radionice nastojala je stvoriti opuštenu atmosferu uz upoznavanje, kavu i kekse. Petero roditelja sudionika ima jedno ili više djece (od 10 do 19 godina) koji imaju iskustvo u korištenju vlastitih pametnih telefona, kompjutora ili tableta. Privatnost, udobnost i povjerljivost bili su glavni prioriteti fokus grupe.

Roditelji su bili jako dobro informirani o digitalnom sadržaju koji je dostupan djeci i o važnosti podučavanja svoje djece o ponašanju online i zaštiti svoje privatnosti. Jednoglasno su zaključili da im je glavni izazov ograničavanje ili smanjivanje vremena provedenog pred ekranom, ali svjesni su činjenice da je to vrlo teško postići jer živimo u digitalnom svijetu i gotovo je sve povezano s ekranom, od pisanja zadaće do socijalizacije. Također smatraju da su digitalno pismeni i da mogu pratiti korak sa svojom djecu. Smatraju da je važno pratiti korak s djecom jer je to i način na koji se s njima mogu zbližiti, ali i zaštiti ih od opasnosti u online svijetu.

No smatraju da bi bilo korisno imati informacije o digitalnom roditeljstvu na jednom mjestu (web stranici) ili u video formatu, no s relevantnim informacijama s relevantih izvora što im nije uvijek lako pronaći.

Svi imaju vrlo jasna pravila o vremenu provedenom pred ekranom, no s druge strane, također su svjesni da nisu uvijek dobar primjer djeci s obzirom na količinu vremena koju oni provode pred ekranom. Sve informacije koje ih zanimaju potraže na internetu i većinom vole učiti o roditeljstvu i izazovima kroz online radionice, u razgovoru s prijateljima roditeljima i razmjeni idjea, gledajući razne video sadržaje, slušajući podcaste ili sudjelovanjem u online grupama za roditelje na društvenim mrežama.

Rezultati fokus grupa

Naši partneri Meath Partnership, CSI, Learning Hub Friesland, M-Around i Spektrum Educational Center održali su fokus grupe u svojim zemljama. Pogledaj njihove rezultate.

Ostale novosti:

Ukoliko Vam možemo pomoći u odabiru kontaktirajte nas bez ustručavanja!

Budi u tijeku s našim obrazovnim programima, besplatnim radionicama i brojnim putovanjima na koja se možeš prijaviti – pretplati se na Dante Newsletter!

Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje je život.

JOHN DEWEY