Developing Community Media to Mitigate the Impact of Fake News

O projektu

Projekt WIRES-CROSSED bavi se problematikom lažnih vijesti. Danas su lažne vijesti sveobuhvatni izraz koji se koristi u društvu za opisivanje netočnosti u medijskom izvještavanju, ali i za diskreditiranje vijesti koje predstavljaju stajalište u suprotnosti s nečijim mišljenjem. Manipulacija medijima i širenje lažnih internetskih vijesti opasni su jer pojedincima i zajednicama dopuštaju formiranje i zastupanje uskih mišljenja, pritom ne dozvoljavajući osporavanje njihovih stajališta.

Lažne vijesti uzrokuju podjele među zajednicama. Promatrajući svijet, možemo vidjeti utjecaj koji su one imale na oblikovanje društva. S porastom popularnosti internetskih medijskih kanala, raste i zabrinutost građana širenjem dezinformacija putem medija koji lažne vijesti promoviraju. Istraživanja pokazuju da 83% Europljana smatra da su lažne vijesti prijetnja demokraciji, a 73% korisnika interneta zabrinuto je širenjem dezinformacija u predizbornom razdoblju (Flash Eurobarometer 464; Special Eurobarometer 477).

Glavni cilj aparata lažnih vijesti koje primjenjuju medijski kanali te radikalne i populističke grupe širom svijeta je širenje dezinformacija među pratiteljima i poticanje na odvojenost i podjelu unutar zajednica. Širenje lažnih vijesti nije zavjera – to je dokazana tehnika koju krajnje desne i krajnje lijeve medijske kuće, kao i radikalne skupine poput ISIS-a te populističkih pokreta koriste za poticanje realizacije svojih političkih i društvenih planova. Studija o ISIS-ovoj upotrebi medijskih kanala za promicanje radikalizacije mladih utvrdila je da središnje zapovjedništvo ISIS-a nadzire 6 medijskih odjela, od kojih je svaki za nešto specijaliziran (video, tekst, fotografija, audio, vizualna grafika i prijevod). Ovih 6 odjela pruža medijski sadržaj za 38 medijskih ureda širom svijeta (Sikorskaya, 2017).

Lažne su vijesti stvarni problem; one se ne šire sporadično od strane pojedinaca, već iz njih stoji sofisticirani globalni mehanizam osmišljen za upotrebu Interneta i medijskih kanala u ratu informacijama. Kao takve, lažne vijesti utječu na različite zajednice. Ove zajednice moramo podržavati i osnaživati u suzbijanju i širenju lažnih vijesti.

Fokus projekta WIRES-CROSSED je izgradnja vještina kojima se običnim ljudima pomaže nositi se sa stresom i naporima današnjeg društva ublažavanjem učinka kampanja lažnih vijesti čiji je cilj destabilizirati status quo. Njegov je cilj izgraditi zajednički medijski okvir koji opskrbljuje lokalne zajednice znanjem, vještinama i kompetencijama za razvoj, upravljanje i održavanje sveobuhvatne medijske usluge za lokalno stanovništvo.

Detalji projekta

TRAJANJE

1. rujna 2019. – 30. rujna 2021.

WEB STRANICA PROJEKTA
NOSITELJ PROJEKTA

Jugend- & Kulturprojekt e.V., Njemačka

PARTNERI

The Rural Hub CLG, Irska

Centre for the Advancement of Research and Development in Educational Technology “Cardet” Ltd, Cipar

Speha Fresia Società Cooperativa, Italija

Acumen Training Sp. z o.o., Poljska

Ustanova za obrazovanje odraslih Dante, Hrvatska

Aliance lektoru a konzultantu, Češka