Virtual Reality for Language Learning

O projektu

Projekt V4LL bavi se primjenom VR tehnologije u obrazovanju. Tijekom posljednjih nekoliko godina, virtualna stvarnost (VR) postala je jedan od najinovativnijih nastavnih alata u obrazovnom sektoru. Ipak, iako je određena preliminarna upotreba ove tehnologije testirana na učenju jezika, još uvijek nisu razvijeni VR alati od stvarnog značaja za praksu. Potencijal za VR u učenju jezika može biti čak i veći nego na ostalim poljima obrazovanja. VR stvara potpunije iskustvo učenja, pružajući priliku za „uranjanje“ u jezik, što se kod učenja jezika pokazalo vrlo učinkovitim.

Kroz ovaj projekt razvit ćemo inovativnu platformu za izvođenje grupnih jezičnih vježbi u učionici, što će pružiti priliku polaznicima da vježbaju ciljni jezik na potpuno interaktivan način, oponašajući ustaljenu metodiku “potpunog fizičkog odgovora”. Ovakva metodika nikad ranije nije bila korištena u učenju jezika.

Ovi će alati povećati učinkovitost učenja jezika kroz jačanje motivacije polaznika, povećanje komunikacijskih kompetencija i usredotočenosti na određene detalje te poboljšanje kognitivnih vještina.

Aktivnosti i resursi koji će kroz ovaj projekt biti razvijeni dovest će do našeg konačnog rezultata – inovativnog VR alata za učenje jezika. Aktivnosti će također uključivati i testiranje našeg proizvoda u različitim edukativnim ustanovama, dok će se pomoćne aktivnosti sastojati od obuka nastavnika i drugih događanja.

Ovaj će projekt imati značajan utjecaj na pružatelje jezičnih edukacija koji će povećati informatičke kompetencije svojih nastavnika i osoblja te dobiti pristup inovativnom nastavnom sredstvu. To će uvelike povećati njihovu konkurentnost na tržištu, kao i efikasnost njihovih usluga. Polaznici će imati priliku u potpunosti doživjeti interaktivno okruženje za učenje, što će dovesti do povećanja motivacije i smanjenja odustajanja u ranim fazama.

Realizacija ovog projekta donijet će i niz dugoročnih prednosti. Implementacija VR tehnologije u učenje jezika otvara neograničene mogućnosti dizajniranja novih vježbi i nastavnih materijala. Očekivanja smo da će se nakon završetka projekta naši alati primjenjivati u mnogim školama jezika širom EU te vjerujemo da će to potaknuti daljnji razvoj VR alata za učenje jezika.

VR4LL aplikacija sada je dostupna u Oculus trgovini – pridružite se avanturi!

Da biste na najbolji mogući način iskoristili aplikaciju, preuzmite naš Vodič za nastavnike na engleskome ili hrvatskome jeziku:

VR4LL – Vodic za nastavnike

VR4LL – Teacher’s Notes

Više o VR4LL-u saznajte ovdje.

Detalji projekta

TRAJANJE

1. rujna 2019. – 31. kolovoza 2022.

WEB STRANICA PROJEKTA
NOSITELJ PROJEKTA

Učiliste JANTAR – ustanova za obrazovanje odraslih, Hrvatska

PARTNERI

Molehill Holdings S.L.U., Španjolska

British Training Solutions, Bugarska

Ustanova za obrazovanje odraslih Dante, Hrvatska

IHB Language training center SRL, Rumunjska