Osobita nam je čast pozvati Vas na svečanu proslavu 30. obljetnice djelovanja Ustanove za obrazovanje odraslih Dante koja će se održati 30. rujna i 1. listopada 2021. godine.

Dosadašnji rad Ustanove Dante obilježen je neprestanim kretanjem, promjenom, prilagodbom i možda još i češće anticipacijom budućih trendova u obrazovanju odraslih. Ova važna obljetnica prilika je da upravo u Tjednu cjeloživotnoga učenja okupimo prijatelje, suradnike, donositelje odluka i renomirane stručnjake iz područja obrazovanja (odraslih) koji će propitivati izazove i prilike koje sa sobom donosi obrazovanje odraslih u 21. stoljeću.

Pandemija koronavirusa ubrzala je neke i otprije izazovne i turbulentne promjene tehnologije i modela obrazovanja i rada u 21. stoljeću, stoga je nemoguće izbjeći propitivanje, ne samo vlastite pozicije, nego i šireg smjera kojim kao društvo i stručnjaci idemo i želimo ići: Je li ovo stoljeće iznjedrilo neke nove paradigme obrazovanja ili su još uvijek dominantne dobre tradicije prošlih stoljeća? Za koje i kakvo sutra pripremamo učenike? Mijenja li nas tehnologija i koliko uspješno držimo korak s njom? Jesu li škole sadašnjosti dovoljno dobre za budućnost? Što je bit obrazovanja i nastave i mogu li se one mijenjati? Hoće li obrazovanje odraslih postati više ili manje važno u budućnosti? Kako se pripremiti za tu budućnost? Stvaramo l i mi budućnost obrazovanja odraslih ili joj se samo prilagođavamo? Je li sve staro uistinu i staro?

Pitanja su ovo s kojima se susrećemo posljednjih nekoliko desetljeća, no danas nedvojbeno učestalije nego li ikada prije. Svečani program obilježavanja 30. obljetnice Ustanove za obrazovanje odraslih Dante obuhvaća prigodnu izložbu Dante – jučer, danas, sutra, znanstveno-stručnu konferenciju Obrazovanje odraslih u 21. stoljeću – nešto staro, nešto novo i nešto posuđeno, promociju monografije Ustanova Dante – tri desetljeća vjere u moć obrazovanja, svečanu večeru u večernjim satima i zabavno-edukativni izlet.

Istaknuti govornici na konferenciji su prof. dr. sc. Mirjana Mavrak, Korado Korlević, prof. te prof. dr. sc. Katarina Popović.

Biografija pjesnika i razvoj jedne ustanove za obrazovanje odraslih isprepliću se na kreativan način: riječ je o odnosu koji priča posebnu priču, asocirajući detalje iz života pjesnika i njegove ostavštine s neformalnim obrazovanjem odraslih jedne suvremene andragoške institucije. Institucija nije osoba, ali ima svoju osobnost i integritet –kada je DANTE u pitanju, čini se da kroz svoj razvoj kroči od smjelih nakana do muka opstanka, od uvida i promjene do sretnog časa u kojem slavi 30 ljeta uspjeha. Ako život treba oponašati umjetnost, dozvolite da biografiju pjesnika povežemo sa andragoškim djelovanjem, imajući na umu prirodu neformalnog obrazovanja i učenja odraslih.

prof. dr. sc. Mirjana Mavrak

Nekoliko je ključnih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće, no jesmo li mi kao pojedinci i zajednica spremni za nove izazove, imamo li nove alate i motivaciju za preći u svijet stalnog učenja i usavršavanja? Živimo u najizazovnijem vremenu u posljednjih 150.000 godina i cupkamo na mjestu. Imamo li pravo čekati da se budućnost desi? Najvažniji i najopasniji period u posljednjih 40.000 godina za Homo sapiensa. Kako razumjeti i kako se kao pojedinac, kompanija, zajednica postaviti u odnosu na nadolazeće izazove.

Korado Korlević, prof.

Obrazovanje odraslih je na raskrižju, pred izazovom promišljanja tradicija i traženja novih odgovora na stara pitanja o mogućnostima i limitima obrazovne prakse, o svrsi i smislu obrazovanja odraslih, o neformalnom obrazovanju, upotrebi tehnologije i načinu kontekstualizacije općih trendova i paradigmi. Pandemija COVID-19 je ovaj proces ubrzala i diskusiju o andragoškim vrijednostima, ali i o praksama, učinila neophodnom i urgentnom. S kakvim se suvremenim izazovima susrećemo, može li tradicija obrazovanja odraslih ponuditi odgovore na njih i što treba mijenjati, neka su od pitanja koja se postavljaju pred andragošku struku i znanost.

prof. dr. sc. Katarina Popović

Program konferencije bit će obogaćen glazbenim nastupima polaznika Ustanove Dante.

Izložba i konferencija održat će se u izložbenom prostoru Exportdrva u Rijeci (https://bit.ly/3ipUHbg).

Molimo Vas da svoju namjeru sudjelovanja potvrdite najkasnije do 30. srpnja 2021.ispunjavanjem registracijskog upitnika.

Prijavi se

Konferencija će biti organizirana u skladu s aktualnim protuepidemijskim mjerama. Svi sudionici obvezni su prilikom registracije dati na uvid važeću Covid putovnicu ili negativan PCR test ne stariji od 72h ili brzi antigenski test ne stariji od 48h.

Za sve daljnje informacije dostupni smo na adresi e-pošte info@dante-ri.hr ili broju telefona+358 91 5311 888.

Radujemo se skorom susretu i razmjeni vrijednih iskustava i promišljanja!

Program događanja

četvrtak, 30.9.2021.

8.30 – 9.30 Registracija sudionika
9.30 – 10.15 Svečano otvorenje izložbe Dante – jučer, danas, sutra
10.15 – 10.30

Pozdravni govori

  • Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
  • Sanja Posavec, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU
  • Predstavnik Primorsko-goranske županije
  • Predstavnik Grada Rijeke
  • Andrej Marušić, ravnatelj Ustanove za obrazovanje odraslih Dante

10.30 – 11.10

prof. dr. sc. Mirjana Mavrak
: Dante i neformalno obrazovanje: biografija pjesnika u andragoškim ladicama
10.10 – 11.30 Pitanja sudionika i rasprava
11.30 – 12.00 Stanka za kavu

12.00 – 12.40

Korado Korlević, prof.
: Transhuman agenda – sljedećih 50 godina
12.40 – 13.00 Pitanja sudionika i rasprava
13.00 – 14.00 Stanka za ručak

14.00 – 14.40

prof. dr. sc. Katarina Popović
: Obrazovanje odraslih na raskrižju – novi odgovori na stara pitanja
14.40 – 15.00 Pitanja sudionika i rasprava
15.00 – 15.30 Stanka za kavu

15.30 – 16.15

Predstavljanje monografije
Ustanova Dante – tri desetljeća vjere u moć obrazovanja
Moderatorica: Marijeta Mašić, glavna urednica

  • Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka
  • Petra Katana, voditeljica Odjela za EU projekte i međunarodnu suradnju Ustanove za obrazovanje odraslih Dante
  • Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

16.15 – 16.30

Završna riječ organizatora
19.30 Svečana večera u restoranu Molo Longo, Riječki lukobran

petak, 1.10.2021.

7.30 Izlet sudionika u Istru
polazak iz Ulice Andrije Kačića Miošića (autobusno ugibalište)