Turističko-hotelijerski komercijalist

Imaš završenu osnovnu školu i želiš steći strukovnu kvalifikaciju ili se čak prekvalificirati? Prijavi se na vrijeme u naš četverogodišnji srednjoškolski program i postani turističko-hotelijerski komercijalist!

Početak nastave

Listopad 2025.

Trajanje programa

Minimalno 20 mjeseci (Duljina programa ovisi upisuje li se program kao stjecanje srednje stručne spreme ili kao prekvalifikacija).

Početak nastave

Listopad 2025.

Trajanje programa

Minimalno 20 mjeseci (Duljina programa ovisi upisuje li se program kao stjecanje srednje stručne spreme ili kao prekvalifikacija).

Obrazovni program za stjecanje prekvalifikacije ili nove cjelovite kvalifikacije turističko-hotelijerski komercijalist omogućuje stjecanje praktičnih i teorijskih znanja i vještina za obavljanje ovog zanimanja. Kroz ovaj program stječu se znanja za organizaciju rada u kuhinji i restoranu, planiranje zaliha, nabave i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kao i sastavljanje dnevnih jelovnika te organizaciju domjenaka. Također, kroz ovaj se program uči brinuti o prezentaciji i promidžbi restorana te kontroli rada i financijskog stanja poslovanja kuhinje i restorana.

Nastava je konzultativno-instruktivna, što znači da dio nastave pohađate u Učilištu Dante zajedno s ostatkom grupe u obliku skupnih konzultacija, a dio samostalno, uz mogućnost individualnih konzultacija u određenim terminima. Praktična nastava izvodi se u ugostiteljstvu te u hotelu, motelu ili pansionu.

Nakon uspješno završenog programa polaznici stječu strukovnu kvalifikaciju koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Oblik nastave

Skupne konzultacije 67%
Individualne konzultacije 33%

Razredi i predmeti

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Povijest
  3. TZK
  4. Vjeronauk/Etika
  5. Strani jezik I
  6. Strani jezik II
  7. Gospodarska matematika
  8. Računalstvo

 

STRUKOVNI PREDMETI:

  1. Biologija s higijenom i ekologijom
  2. Poslovno dopisivanje
  3. Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu
  4. Osnove turizma
  5. Poznavanje robe i prehrane
  6. Ugostiteljsko posluživanje
  7. Kuharstvo (sa slastičarstvom)
  8. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Povijest
  3. TZK
  4. Vjeronauk/Etika
  5. Strani jezik I
  6. Strani jezik II
  7. Gospodarska matematika
  8. Računalstvo

 

STRUKOVNI PREDMETI:

  1. Gospodarsko pravo
  2. Poslovno dopisivanje
  3. Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu
  4. Poznavanje robe i prehrane
  5. Ugostiteljsko posluživanje
  6. Kuharstvo (sa slastičarstvom)
  7. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. Politika i gospodarstvo
  3. TZK
  4. Vjeronauk/Etika
  5. Strani jezik I
  6. Strani jezik II
  7. Gospodarska matematika

 

STRUKOVNI PREDMETI:

  1. Poslovna psihologija s komunikacijom
  2. Turistička geografija
  3. Povijest hrvatske kulturne baštine
  4. Statistika
  5. Knjigovodstvo
  6. Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu
  7. Ugostiteljsko posluživanje
  8. Kuharstvo (sa slastičarstvom)
  9. Praktična nastava

OPĆI PREDMETI:

  1. Hrvatski jezik
  2. TZK
  3. Vjeronauk/Etika
  4. Strani jezik I
  5. Strani jezik II
  6. Gospodarska matematika

 

STRUKOVNI PREDMETI:

  1. Turistička geografija
  2. Računovodstvo i kontrola
  3. Knjigovodstvo
  4. Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu
  5. Promet putničke agencije
  6. Marketing u turizmu
  7. Recepcijsko poslovanje
  8. Ugostiteljsko posluživanje
  9. Kuharstvo (sa slastičarstvom)
  10. Praktična nastava

Tko može upisati program?

  • Osoba sa završenom osnovnom školom koja želi nastaviti svoje obrazovanje i upisati srednjoškolski program za stjecanje srednje stručne spreme.

  • Osoba s već završenom srednjom školom i minimalno 17 godina života koja se želi prekvalificirati i time upisati program kao prekvalifikaciju.
  • Svakom polazniku nakon uspješno obranjenog završnog rada izdaje se Svjedodžba o završnom radu kojom osoba stječe srednju stručnu spremu ili prekvalifikaciju za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist koja se upisuje u e-radnu knjižicu

[/fusion_li_item]