Priprematelj jednostavnih slanih jela

Stekni znanje i usvoji tehnike rada potrebne za pripremanje jednostavnih slanih jela.

Trajanje programa:

1275 sati

Program osposobljava polaznike za pripremu radnog prostora kuhinje, izvršenje pomoćnih poslova prema nalogu, pripremanje namirnica, termičku obradu jela, održavanje radnog prostora…

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama škole Dante (Korzo 35), dok se učenje temeljeno na radu odvija kod poslodavca.

Nakon položene završne provjere polaznici dobivaju Uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Oblik nastave

Teme

  1. Zaštita na radu u ugostiteljstvu
  1. Higijena radnog prostora
  1. Kuhinjsko posuđe i alati
  2. Kuhinjski strojevi i termički uređaji
  1. Kuhinjske prostorije
  2. Skladištenje namirnica
  1. Živežne namirnice biljnog i životinjskog porijekla
  1. Mjerne jedinice u kuharstvu
  2. Priprema i obrada živežnih namirnica
  1. Osnove pripreme jednostavnih slanih jela
  2. Osnove obrade živežnih namirnica
  1. Zbrinjavanje otpada

Kompetencije koje ćete steći

  • Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  • Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
  • Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
  • Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  • Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
  • Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
  • Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  • Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
  • Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
  • Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  • Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  • Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  • Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
  • Sudjelovati u skladištenju namirnica

Cijena programa

Osoba može upisati program uz plaćanje ili besplatno ako zadovoljava uvjete za besplatnu edukaciju putem HZZ vaučera.

Od 1. travnja 2022. sve zaposlene i nezaposlene osobe mogu se prijaviti i dobiti svoj vaučer koji će moći iskoristiti za upis u neki od programa u našoj Ustanovi (u suradnji s HZZ-om i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH).

Dodatne informacije

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO
  • Važeća sanitarna iskaznica

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama škole Dante (Korzo 35), dok se učenje temeljeno na radu odvija kod poslodavca.

Prijave su otvorene!

Ne propustite priliku za osposobljavanjem u poticajnom okuženju, uz stručne predavače i zanimljiva predavanja. Prijavite se već danas i osigurajte svoje mjesto u grupi.