Priprema jela za posebne oblike prehrane

Nauči očuvati nutritivni sastav namirnica, prepoznati aditive i alergene, te sa stečenim znanjem sastaviti izbalansirane jelovnike.

Trajanje programa:

174 sati

Na programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije priprema jela za posebne oblike prehrane dobiti ćete teorijsko i praktično znanje za osmišljavanje jela s izbalansiranim izborom nutrijenata.

Program osposobljava polaznike za samostanu pripremu izbalansiranih jelovnika uz očuvanje nutritivnog sadržaja namirnica i prepoznavanje aditiva te alergena.

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama učilišta Dante, dok se praktični dio odvija kod poslodavca.

Nakon završne provjere polaznici dobivaju Uvjerenje o stečenoj mikrokvalifikaciji koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Oblik nastave

Praktična nastava 60%
Vođeni proces učenja i podučavanja 29%
Samostalne aktivnosti polaznika 11%

Teme

  1. Prehrana i zdravlje
  2. Priprema jela za posebne oblike prehrane

Kompetencije koje ćete steći

  • Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  • Racionalno koristiti namirnice i potrošni materijal.
  • Očuvati nutricionistički sastav namirnica kroz implementaciju novih tehnika i tehnologija rada i osmisliti jelo.
  • Predložiti novu funkcionalnu hranu, hranu za posebne prehrambene potrebe i dodatke prehrani u timu
  • Izbalansirati nutritivni sastav funkcionalne hrane, hrane za posebne, dijetetske prehrambene potrebe i dodatke prehrani prema uputi
  • Primijeniti načela uravnoteženog kombiniranja namirnica u jelu poštujući pravila struke.
  • Sastaviti jelovnik i meni za posebne prehrambene potrebe uvažavajući organizacijski proces rada u kuhinji i dostupnost namirnica
  • Prepoznati aditive i alergene u namirnicama temeljem deklaracije proizvoda

Cijena programa

Osoba može upisati program uz plaćanje ili besplatno ako zadovoljava uvjete za besplatnu edukaciju putem HZZ vaučera.

Od 1. travnja 2022. sve zaposlene i nezaposlene osobe mogu se prijaviti i dobiti svoj vaučer koji će moći iskoristiti za upis u neki od programa u našoj Ustanovi (u suradnji s HZZ-om i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH).

Dodatne informacije

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.1 (kuhar)
  • Važeća sanitarna iskaznica

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama učilišta Dante (Korzo 35), dok se praktični dio odvija kod poslodavca.

Prijave su otvorene!

Ne propustite priliku za osposobljavanjem u poticajnom okuženju, uz stručne predavače i zanimljiva predavanja. Prijavite se već danas i osigurajte svoje mjesto u grupi.