Poslužitelj hrane i pića

Stekni znanje i usvoji tehnike rada potrebne za posluživanje hrane i pića.

Trajanje programa:

100 sati

Program osposobljava polaznike za izvršavanje poslova prema nalogu, obavljanje pripremnih i završnih radova, prezentiranje i dekoriranje pića, rukovanje aparatima i sitnim inventarom, primjenu pravila bontona u poslovnoj komunikaciji, održavanje urednosti i čistoće pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama…

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama škole Dante (Korzo 35), dok se učenje temeljeno na radu odvija kod poslodavca.

Nakon položene završne provjere polaznici dobivaju Uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Oblik nastave

Praktična nastava 60%
Vođeni proces učenja i podučavanja 30%
Samostalne aktivnosti polaznika 7%

Teme

  1. Zaštita na radu u ugostiteljstvu
  1. Osobna higijena u ugostiteljstvu
  2. Higijena radnog prostora
  3. Sredstva i pribor za održavanje higijene radnog prostora
  1. Osnove ugostiteljskog posluživanja
  2. Prostorije za posluživanje gostiju
  1. Pripremni radovi u konobarskoj pripremnici
  2. Pripremni radovi u blagovaonici
  3. Pripremni radovi u točioniku pića
  1. Posluživanje hrane i pića u prolaznom restoranu
  2. Posluživanje hrane i pića u pansionskom restoranu
  1. Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu
  1. Zbrinjavanje otpada

Kompetencije koje ćete steći

  • Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
  • Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
  • Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  • Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
  • Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
  • Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
  • Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
  • Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama
  • Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta
  • Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji
  • Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani
  • Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  • Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima

Cijena programa

Osoba može upisati program uz plaćanje ili besplatno ako zadovoljava uvjete za besplatnu edukaciju putem HZZ vaučera.

Od 1. travnja 2022. sve zaposlene i nezaposlene osobe mogu se prijaviti i dobiti svoj vaučer koji će moći iskoristiti za upis u neki od programa u našoj Ustanovi (u suradnji s HZZ-om i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH).

Dodatne informacije

Završena najmanje osnovna škola, navršenih najmanje 18 godina života, važeća sanitarna iskaznica, liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za posluživanje hrane i pića

Teorijski dio nastave možete pratiti online ili uživo u prostorijama škole Dante (Korzo 35), dok se učenje temeljeno na radu odvija kod poslodavca.

Prijave su otvorene!

Ne propustite priliku za osposobljavanjem u poticajnom okuženju, uz stručne predavače i zanimljiva predavanja. Prijavite se već danas i osigurajte svoje mjesto u grupi.